Bojanje kose i pramenovi

Boje za kosu koje se mogu naći na policama drogerija nisu kvalitetne i ne nude isti efekt kao profesionalne boje za kosu. Isto tako, bojate li kosu sami možda ćete se razočarati u konačnoj boji, stoga se radije prepustite u sigurne ruke profesionalaca.
Bojanu kosu treba redovito održavati svakih četiri do pet tjedana, a sijedi izrast potrebno je tretirati svakih dva tjedna. Njegujte kosu regeneratorima, maskama, uljima ili sličnim pripravcima koji će ju nahraniti, ojačati i zaštititi od isušivanja i oštećivanja te vratiti mekoću i sjaj. Ne zaboravite jednom tjedno priuštiti dodatnu njegu vlasištu kako biste potaknuli cirkulaciju koja jamči brži rast kose, umirili i regenerirali nadraženo vlasište.
Posljednjih nekoliko godina iz mode ne izlaze ombre, sombre, balayage, baby lights i flamboyage, revolucionarne i popularne tehnike za izradu pramenova koji naglašavaju boju vaše kose. Praktični i zahvalni za održavanje, a stavljaju se svaka tri ili četiri mjeseca.

Mali vodič za pramenove

Ombre – tehnika nijansiranja kose tako da je gornji dio tamniji, a prema vrhovima prevladavaju svjetlije nijanse, a postiže se na dva načina. Prvi način podrazumijeva bojanje kose u nijansu prirodne boje i zatim nanošenje sve svjetlijih boja prema donjem dijelu kose, a za drugi način cijela kosa se boja samo jednom svjetlijom bojom, najčešće za nijansu svjetlije od prirodne boje kose.
Sombre – varijanta ombre tehnike, gdje je prijelaz između nijansi nježniji, a kontrast od korijena kose do vrhova je manji. Koristi se nekoliko nijansi svjetlijih i tamnijih od vaše boje i postiže se prirodan i zdrav izgled kose.
Balayage – namijenjen je onima koji žele postići prirodan izgled kose. Uz korijen kose nanosi tanak sloj boje, a na vrhove gušći te se tako dobivaju nesimetrični i široki pramenovi koji izgledaju kao da su posvijetlili na suncu.
Flamboyage – kombinacija ombre i balayage tehnike. Podrazumijeva postupak bojenja kose pomoću samoljepljivih prozirnih folija kojima se bojaju nasumično odabrani tanki pramenovi. Postiže se prirodan izgled, a boja je malo svjetlija od vaše kose.