Iako se trendovi u frizurama mijenjaju ovisno o sezonama i utjecaju celebrity-a, duga i njegovana kosa oduvijek je pojam ženstvenosti i privlačnosti. Kosa je odraz zdravlja, njege, prehrane, životnih navika i genetskih faktora, ali i odraz našeg identiteta i stila.

Prvo pravilo lijepe kose je redovito šišanje i zdravi vrhovi. U normalnim uvjetima kosa naraste 1,5 do 2 cm mjesečno, bez obzira na spol ili dob. Sunce, stres, češljanje, pretjerana upotreba pegle za kosu ili uvijača utječu na pucanje vlasi što rezultira neurednim i ružnim ispucanim vrhovima. Stručnjaci savjetuju odlazak frizeru svakih 4-8 tjedana, ovisno o vrsti kose, ali i frizuri.
Neke frizure na drugima izgledaju odlično, ali stoji li takva frizura i vama? Prije nego što se odlučite na drastičnu promjenu frizure, svakako se konzultirajte s profesionalnim frizerom ili stilistom koji će vam preporučiti frizuru upravo prema obliku vašeg lica. Kod frizura je bitna geometrija, a sve frizure imaju isti cilj, a to je postići dojam ovalnog oblika lica. Dobro stiliziranom frizurom možemo prikriti nedostatke lica i naglasiti prednosti, isto kao što će se lošim odabirom frizure postići upravo suprotno. Stoga, dozvolite stručnjacima da vas savjetuju prije eksperimentiranja s frizurama.

Vodič za odabir frizure prema obliku lica

Ovalno lice – lice koje je duže nego šire, a donja polovica lica je malo šira od gornje. Ovom obliku pristaju gotovo sve frizure, kratke frizure, podignuta i polupodignuta kosa, lokne, kosa do ramena i šiške.

Okruglo lice – karakterizira ista dužina između jagodica kao između čela i brade, čelo široko i kratko, a ovom tipu lica najbolje pristaju frizure koje će izduljiti lice, asimetrične frizure, stepenaste frizure, šiške sa strane, kraće bob frizure.

Kockasto lice – stroge crte lica, naglašene vilice i skoro ista dužina i širina lica, a najbolje frizure su kovrčava kosa koja će ublažiti strogost crta lica, slojeviti bob i šiške koje idu na stranu, poluduge lepršave frizure. Izbjegavajte dužinu kose u liniji brade da dodatno ne naglasite oblik lica.

Izduženo lice – lice koje ima proporcije pravokutnika. Idealne frizure za izduženo lice su slojevito šišana kosa ili kraća ili duža od brade, kovrčava kosa, duga stepenasta frizura i ravne šiške. Izbjegavajte skroz kratke frizure i razdjeljak na sredini jer će vizualno izdužiti lice.

Srcoliko lice – lice u obliku trokuta, široko i kratko čelo izdužene brade. Preporučuju se frizure s kovrčama, sa šiškama počešljanima na stranu, bob frizure do brade, duža kosa koja pada uz lice. Ne savjetujemo zalizane frizure i frizure koje idu jako u širinu.

Dijamantni oblik lica – lice koje ide više u dužinu nego u širinu, visoke jagodice, a frizure koje se savjetuju ovom obliku lica su frizure koje otkrivaju lice, bob frizure, stepenasto ošišana kosa, a kratke šiške i frizure se ne preporučuju.